Kirjailijan muita kirjoja

Katso kirjailijan muut kirjat


Horna

- Ilkka Remes


Hinta 19.90 €

Tilaa


Saatavuustieto:
Saatavilla
Koko:
226 x 152 mm
Sidosasu:
Kovakantinen
ISBN:
9789510412244
Kustantaja:
WSOY
Sivumäärä:
442 sivua

Ensin Ukraina. Sitten Suomi.

Suomi saa tietää Ruotsin hakevan pikaisesti Natoon ja päättää seurata mukana. Venäjä reagoi ärhäkkäästi pakotteiden jo entuudestaan kiristämässä ilmapiirissä.

Samaan aikaan paljastuva USA:n ja Suomen sotilastiedusteluiden salainen operaatio räjäyttää tilanteen katastrofiksi, jollaista kukaan suomalainen ei vielä muutama kuukausi sitten olisi voinut uskoa.

Suomi on joutumassa Venäjän seuraavan sotilasoperaation kohteeksi.

Ilkka Remes on Suomen suosituin kirjailija ja jännitysviihteen kuningas. Hän on tuotteliaampi kuin Dan Brown, myydympi kuin Jo Nesbø ja jännittävämpi kuin John Grisham. Hän on julkaissut 18 vuoden aikana 26 bestsellerlistojen kärkeen noussutta kirjaa. Mikä on hänen menestyksensä salaisuus?

Lue haastattelu!

Lue lisää

Ilmiömäinen Ilkka Remes!

Kirjoitat huikeita jännäreitä, joita lukevat sadat tuhannet ihmiset, miehet ja naiset, juniorit ja seniorit. Miten olet saavuttanut näin laajan lukijakunnan?

Minulla on kaksi piirrettä, jotka ehkä auttavat tässä: vilkas mielikuvitus ja kärsimättömyys. Kirjoitan tarinoita joita itse lukisin, tarinoita jotka saavat minut kääntämään sivua myös tekijänä. Jännitys ja yllätykset ovat siinä tärkeitä. Pyrin luomaan kiinnostavia henkilöitä, jotka kokevat jotain johon emme tavallisessa elämässä törmää. Matkan varrella heille ilmenee asioita, jotka ovat totta mutta joista valtamediassa vaietaan. Nähtävästi tämä tunnetason ja älyllisen tason yhdistelmä kiehtoo muitakin kuin minua.

Kirjasi ovat hyvin ajankohtaisia, kuten Horna tänä syksynä. Vaikuttaa siltä kuin kirjoittaisit kirjojasi reaaliajassa. Miten se on mahdollista?

Käytän tarinoissani todellisia ja ajankohtaisia tapahtumia, mutta pyrin kaivamaan niihin tuoreita näkökulmia ja aavistelemaan erilaisia tulevia kehityskulkuja. Jätän juoneen liikkumavaraa ja päivitän sitä työn edetessä. Todelliset tapahtumat saattavat vaikuttaa tarinaan vielä hyvinkin lähellä kirjan painoon menoa.

Mistä idea Horna-jännäriin syntyi?

Saksassa paljastui taannoin tavallinen keski-ikäinen pariskunta, joka osoittautui venäläiseksi vakoojakaksikoksi. Heidän koko elämänsä rakentui peittelylle, salaisuuksille ja kanssaihmisten manipuloinnille. Mietin millaisessa työssä tälläkin hetkellä heidän kollegansa saattavat toimia Suomessa.
Siitä tarina lähti kehittymään ja sai rinnalleen käänteisen henkilöhahmon: suomalaisen ammattilaisen, joka elää kaksoiselämää aivan erilaisin motiivein. Sitä kautta löytyi kiinnostava kysymys: entä jos sotilastiedusteluvirkailija pidätetään epäiltynä rikoksesta, jota Suomen kansallisten turvallisuusetujen vuoksi ei voidakaan tutkia?

Teet paljon taustatyötä kirjoihisi. Mitä asioita tutkit Hornaa varten?

Kirjo on laaja ulottuen sinkku-tradenomin harrastuksista siihen mekaniikkaan, jolla naispuolinen vakooja kiertää tietolähteensä pikkusormensa ympärille. Sillä sektorilla Israelin tiedustelupalvelun Mossadin tietotaito näyttää muuten olevan vertaansa vailla. Yhtä lailla piti esimerkiksi selvittää mitä Hornet-lentäjä käytännössä tekee lähtiessään tunnistuslennolle.

Koin naislukijana Hornan päähenkilön Lari Vuoren hyvin kiinnostavaksi. Hänellä on avovaimo Sara mutta myös rakastettu Anna ja selvästi tunteita molempia kohtaan. Lisäksi Larilla omat koskettavat syynsä äärimmäiseen toimintaan, johon hän ryhtyy. Oletko Larin hahmossa tavoitellut jotain uutta?

Lari on mies, jonka tunteet ovat ristiriidassa hänen tehtävänsä kanssa. Kovinkaan ammattimies ei välttämättä pysty pitämään tunteitaan hallinnassaan. Ihmissuhteissa ja tunne-elämän puolella ei ole aina oikeaa ja väärää. Mikä on rakkauden psykologia? Voidaanko toinen huijata rakastumaan? Nämä ovat kiehtovia kysymyksiä. Ja lopulta Lari joutuu lähes mahdottomaan valintatilanteeseen kahden itselleen tärkeän ihmisen välillä.

Myös Larin rakastettu Anna on monitasoinen henkilö, jonka sisällä rakkaus ja velvollisuus synnyttävät ristiriitoja. Onnistut kuvaamaan tätä hienosti. Oliko sinulla esikuvia Annan hahmoa luodessasi?

Kyllä, Anna on yhdistelmä erästä tuntemaani henkilöä sekä median kautta meille kaikille tuttua naista… Tähän on vaikea vastata tekemättä olennaista juonipaljastusta!

Olet mestarillinen vauhdikkaiden ja otteessaan pitävien juonien rakentajana. Hornassa useat tarinalinjat etenevät samaan aikaan, mistä syntyy suorastaan hengästyttävä vaikutus – ja lukija nauttii. Miten loit Hornan juonen?

Rakennan ensin päälinjan, sen mitä suunnilleen tulee tapahtumaan. Tämä kokonaistilanne käy yhä kriittisemmäksi samaan aikaan kuin päähenkilöiden tilanteet kiristyvät niin ihmissuhteissa kuin heidän yhä vaarallisemmiksi käyvissä hankkeissaankin. Vien henkilöt hankaliin tilanteisiin ja seuraan miten he ongelman ratkaisevat kukin omasta näkökulmastaan. Juoni lähtee usein tässä vaiheessa aivan uusiin suuntiin, koska kirjoittaminen on yhdistelmä suunnittelua ja yllätyksiä. Ehkä jonkinlainen vaisto tai intuitio auttaa minua sommittelemaan tapahtumia.

Pidin erityisesti sivujuonesta, jossa kuvataan niin sanottuja illegaaleja eli Suomeen ujutettuja venäläisvakoojia. Kiinnostava ajatuskuvio saattaisi olla totta - vai onko se?

Venäjällä koulutetaan valtavalla perusteellisuudella ihmisiä, jotka ujutetaan kohdemaan arkeen. He pyrkivät usein vuosien aikahorisontilla työtehtäviin tai ihmissuhteisiin, joiden avulla he hankkivat toisinaan kriittisiäkin tietoja. Aiemmin mainitsemani Saksassa paljastunut illegaali pariskunta käytti esimerkiksi viestintään valtavan edistynyttä satelliittitekniikkaa, joka löi saksalaiset viranomaiset ällikällä.

Hornan äärimmäisen jännittävät tapahtumat huipentuvat Venäjän suurlähetystössä. Kirjaa lukiessa tuntee vahvasti olevansa toiminnan keskellä Tehtaankadulla. Miten pystyt luomaan näin voimakkaan todentunnun tarinaan, joka kuitenkin vie lukijan täydellisesti irti arjesta.

Toiminta nivoutuu henkilöiden valintatilanteisiin, jotka käyvät yhä dramaattisemmiksi. Jännite kasvaa ja panokset kovenevat. Mukana on todellisen elämän tapahtumia ja miljöitä, jotka ankkuroivat fiktion lukijalle tuttuun elämänpiiriin, mutta antavat samalla kokonaisuuden avata portin jonnekin ennen kokemattomaan.

Oliko sinulle heti selvää, millaisen lopun Hornaan kirjoitat?

Ei, vaan tapahtumat ja henkilöiden ratkaisut johtivat vääjäämättä tietynlaiseen lopputulokseen.

Kirjailijan työtä pidetään yksinäisenä.  Onko yksinäisyys sinulle rasite vai myönteinen asia?

Keskustelen paljon tarinoista erilaisten ihmisten kanssa palautetta ja tietoa saadakseni, joten sikäli työ ei ole kovin yksinäistä. Mutta varsinainen puurtaminen vaatii keskittymistä, joka onnistuu vain yksin. Se toisinaan mökkiyttää ja jo siksikin on mukava vaihtaa ajatuksia muiden kanssa.

Miten rentoudut ja lataat akkujasi?

Liikun paljon, luen ja pyrin tekemään uusia asioita.

Voitko paljastaa Uudet Kirjat -kerhon jäsenille jotain ensi vuonna ilmestyvästä kirjastasi?

Mainitsin jo Hornan jälkisanoissa, että saatan tehdä sille jatko-osan, ja sen kimpussa nyt olen.

Vieläkö saamme vuonna 2025 luettavaksemme vuosittaisen Remes-jännärin vai oletko silloin siirtynyt eläkkeelle?

Tarinoiden tekeminen on elämäntapa, josta en usko jääväni eläkkeelle.

Haastattelu: Teija Rekola


Arvosteluja

”… Ilkka Remes writes thrillers. Love them. Read them all...” Pääministeri Alexander Stubb Twitterissä 26.9.2014
”Horna tarjoaa jännitystä turboteholla.” - Vesa Karonen, Helsingin Sanomat
”Remeksen nopeus, tarkkuus ja taito sitoa Horna juuri tähän aikaan on ihailtava.” - Jorma Pokkinen, Aamulehti